definicija bitmape

Koncept bitmapa koristi se za označavanje ta slika koja je upravo predstavljena u bitmapi, koja se sastoji od strukture pravokutnog oblika koja se sastoji od piksela ili točkica u boji i koja se može pregledavati na monitoru, papiru ili bilo kojem drugom uređaju koji omogućuje prikaz slika.

Valja napomenuti da se bitmapa također može nazivati matrična slika, bitmapa i rasterska slika, posljednje dvije zajedničke denominacije na engleskom jeziku.

Vrsta bitmap slike određuje se visinom, širinom piksela i dubinom boje. Takva su pitanja ona koja na kraju uspostavljaju broj različitih boja koje se mogu pohraniti u svakoj točki, a time će se odrediti i kvaliteta boje slike.

To je vrsta formata koja je izuzetno raširena u cijelom svijetu i koja se najčešće koristi kada je riječ o snimanje digitalnih fotografija i video zapisa. Kako bi dobili slike, uređaji koji podržavaju analogna u digitalnu pretvorbu poput skenera i digitalnih fotoaparata.

Svaka točka boje koja je predstavljena na slici mora imati odgovarajuće podatke o boji, koji mogu ili ne moraju predstavljati prozirnost. Transparentnost se može postići kombiniranjem osnovnih boja, crvene, žute i plave.

Bitmapska slika ne može promijeniti svoju dimenziju bez da takva radnja izravno prijeti gubitkom kvalitete. Ako se to dogodi, bit će važno zamjeranje kvalitete slike. Navedeno je glavni nedostatak koji ova vrsta slike podrazumijeva u odnosu na drugu alternativu: vektorska grafika, koji može prilagoditi razlučivost rezoluciji dotičnog uređaja za prikaz. Vrijedno je spomenuti da kada pokušate povećati veličinu slike, kvaliteta najviše pati.

Iz tog se razloga vrsta bitmape preporučuje za fotografiranje ili snimanje videozapisa, s druge strane, vektorska grafika idealna je za predstavljanje geometrijskih likova.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found